Proste ciasto przypominające bardzo delikatny sernik, choć masa wykonana jest na kwaśnej śmietanie. Inspiracją był przepis na śmietanowiec z blogu Moje Wypieki. W oryginale do ciasta dodane są wiśnie, ja użyłam mrożonych truskawek (wcześniej rozmrożonych i pokrojonych w mniejsze kawałki) których miałam w nadmiarze i wyszło bardzo smacznie :)
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 250 gram masła
- 5 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, jedną nieco większą. Każdą owijamy folią i wkładamy do zamrażalki na ok 2- 3 godziny. Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą część ciasta i ścieramy tarką na spód blaszki.
Masa śmietanowa:
- 3 duże kubki (1200 gram) kwaśnej śmietany 18%
- 5 białek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu w proszku o smaku śmietankowym, bez cukru
- ok 400 gram dowolnych owoców (np: pokrojone truskawki, wydrylowane wiśnie, czerwona porzeczka, jagody itp.. )
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wsypujemy budyń w proszku i miksujemy. Na koniec dodajemy śmietany i delikatnie mieszamy łyżką żeby piana nie opadła. Masę wylewamy na kruche ciasto i układamy owoce. Na wierzch ścieramy drugą część kruchego ciasta. Pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz