13.05.2013

Śmietanowiec



Proste ciasto przypominające bardzo delikatny sernik, choć masa wykonana jest na kwaśnej śmietanie. Inspiracją był przepis na śmietanowiec z blogu Moje Wypieki. W oryginale do ciasta dodane są wiśnie, ja użyłam mrożonych truskawek (wcześniej rozmrożonych i pokrojonych w mniejsze kawałki) których miałam w nadmiarze i wyszło bardzo smacznie :)

Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 gram masła
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, jedną nieco większą. Każdą owijamy folią i wkładamy do zamrażalki na ok 2- 3 godziny. Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą część ciasta i ścieramy tarką na spód blaszki.

Masa śmietanowa:
  • 3 duże kubki (1200 gram) kwaśnej śmietany 18%
  • 5 białek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu w proszku o smaku  śmietankowym, bez cukru
  • ok 400 gram dowolnych owoców (np: pokrojone truskawki, wydrylowane wiśnie, czerwona porzeczka, jagody itp.. )
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca.  Wsypujemy budyń w proszku i miksujemy. Na koniec dodajemy śmietany i delikatnie mieszamy łyżką żeby piana nie opadła.  Masę wylewamy na kruche ciasto i układamy owoce.  Na wierzch ścieramy drugą część kruchego ciasta.  Pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz