Składniki na keksówkę o pojemności 2 l:
- 1 kg mięsa (najlepiej pół na pół wieprzowiny i wołowiny)
- 500 g boczku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka surowe
- 4- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 bułka
- sól
- pieprz
Do garnka wrzucamy pokrojone mięso, boczek, liście laurowe. Obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Wlewamy taką ilość wody aby przykryć mięso i warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 1 godzinę. Składniki dokładnie odcedzamy, wyrzucamy liście laurowe a bulion zostawiamy i dokładnie moczymy w nim bułkę. Składniki z wywaru oraz odciśniętą z wywaru bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i 2 surowe jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Keksówkę smarujemy olejem lub smalcem. Na dno wykładamy część masy, układamy ugotowane jajka, przykrywamy resztą masy i dociskamy żeby pasztet nie miał dziur. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 1 godzinę. Studzimy i kroimy w cienkie plastry.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz