29.05.2013

Mini pulpeciki w sosie pomidorowym



Składniki na pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie i dokładnie odciśnięta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
W misce mieszamy mięso, odciśniętą bułkę, jajko, czosnek i paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Formujemy malutkie pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 

Składniki na sos:
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub 2 duże kartoniki przetartych pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan do posypania
Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie dusimy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy pomidory w puszce, bulion, oregano, liść laurowy, cukier, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. Do sosu wrzucamy pulpeciki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Podajemy z makaronem lub ziemniakami. Posypujemy startym parmezanem.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz