Składniki na pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie i dokładnie odciśnięta
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- bułka tarta
W misce mieszamy mięso, odciśniętą bułkę, jajko, czosnek i paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Formujemy malutkie pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Składniki na sos:
- 2 puszki pomidorów krojonych lub 2 duże kartoniki przetartych pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- tarty parmezan do posypania
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz