30.05.2013

Ciasto jogurtowe bez pieczenia


Doskonały przepis na imprezy dla najmłodszych. Tylko być może bez fantazjowania smakami galaretek wzorowanymi na drinkach jak w moim przypadku ;)
  • 12 herbatników
  • 3 galaretki (u mnie dwie pomarańczowe i jedna mojito)
  • 800 gram jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 160 gram cukru pudru
  • 3/4 szklanki gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (jeżeli galaretka jest na pół litra to używamy tylko 350ml wody). Galaretki odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy ją w kostkę, mniejszą lub większą, w zależności jak lubimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki bardzo gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ją do całkowitego przestygnięcia. 
Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem i cały czas miksując dodajemy po odrobinie wystudzonej żelatyny. 
Dwie blaszki "keksówki" wykładamy w całości folią aluminiową. ułatwi nam to późniejsze wyciągnięcie i pokrojenie ciasta. Na dnie każdej blaszki układamy po 6 herbatników. Na herbatniki wylewamy masę jogurtową i układamy pokrojoną w kostkę galaretką. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda, jak pokryty kolorowym szkłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba się mnie to ciastko i już je zrobię teraz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest super już robię to ciastko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciastko lubię to

    OdpowiedzUsuń
  5. witam bardzo fajne ciasto juz to robiłam jest ok pozdrawiam zapraszam na nowego bloga

    OdpowiedzUsuń