Doskonały przepis na imprezy dla najmłodszych. Tylko być może bez fantazjowania smakami galaretek wzorowanymi na drinkach jak w moim przypadku ;)
- 12 herbatników
- 3 galaretki (u mnie dwie pomarańczowe i jedna mojito)
- 800 gram jogurtu naturalnego
- 4 łyżki żelatyny
- 160 gram cukru pudru
- 3/4 szklanki gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (jeżeli galaretka jest na pół litra to używamy tylko 350ml wody). Galaretki odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po zastygnięciu kroimy ją w kostkę, mniejszą lub większą, w zależności jak lubimy.
Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki bardzo gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ją do całkowitego przestygnięcia.
Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem i cały czas miksując dodajemy po odrobinie wystudzonej żelatyny.
Dwie blaszki "keksówki" wykładamy w całości folią aluminiową. ułatwi nam
to późniejsze wyciągnięcie i pokrojenie ciasta. Na dnie każdej blaszki
układamy po 6 herbatników. Na herbatniki wylewamy masę jogurtową i układamy pokrojoną w kostkę galaretką. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe.
Smacznego!
Ślicznie wygląda, jak pokryty kolorowym szkłem :)
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa jak smakuje?
Usuńpodoba się mnie to ciastko i już je zrobię teraz.
OdpowiedzUsuńJest super już robię to ciastko.
OdpowiedzUsuńSuper ciastko lubię to
OdpowiedzUsuńwitam bardzo fajne ciasto juz to robiłam jest ok pozdrawiam zapraszam na nowego bloga
OdpowiedzUsuń