Ciasto kokosowo- makowe:
- 10 białek
- 200 g suchego maku
- 200 g kokosu
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy kokos wymieszany z makiem i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki o wymiarach ok 36x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok 20- 30 min.
Krem:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 gram masła
- 1 galretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
- 1 puszka ananasów pokrojonych w małą kostkę
Ponadto:
- 2 opakowanie delicji pomarańczowych lub brzoskwiniowych
- 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
- alkohol do namoczenia delicji
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i dokładnie rozprowadzamy z budyniem, żółtkami i mąką. Do reszty mleka wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę budyniu, żółtek i mąki cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy minutę, ściągamy z ognia i całkowicie studzimy.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy tak długo aż budyń dokładnie się rozetrze. Do kremu dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy. Wrzucamy pokrojonego ananasa i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto makowo- kokosowe.
Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w ok 700 ml gorącej wody. Delicje moczymy w alkoholu i układamy na kremie, lekko dociskając. Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w ok 700 ml gorącej wody. Delicje moczymy w alkoholu i układamy na kremie, lekko dociskając. Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce.
Smacznego:)
Wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńIdealne na przyjęcia :)
OdpowiedzUsuń