Moje pierwsze w życiu vol-au-vent. Muszę sobie przyznać, że nie wyszło może cudownie równiuteńkie, ale było przepyszne:) polecam spróbować :) Użyć można oczywiście gotowych kominków, ale ja postanowiłam zrobić je sama :)
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 300 gram serka twarogowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- pęczek szypiorku
Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka. W 2/3 kółek wycinamy w środku dziurkę (najlepszy będzie kieliszek). Układamy kominki z jednego kółka z dnem i dwóch z dziurkami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Z małych kółeczek robimy tzw. guziczki. Na każdym z nich układamy malutką kuleczkę z pozostałego ciasta francuskiego. Pieczemy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200 stopni.
Nadzienie:
Odciśniętego tuńczyka, ser czosnek i cebulę miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełniamy upieczone kominki, posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem i zamykamy guziczkiem.
Smacznego :)
Bardzo udane to twoje debiutanckie vol-au-vent!
OdpowiedzUsuń