Pierogi z jabłkami? Czemu nie! Smaczne, aromatyczne, pachnące cynamonem. Zdecydowanie warte powtórzenia. Polecam podawać polane śmietanką i posypane brązowym cukrem.
Farsz:
- ok 800 gram jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier do smaku
Ciasto:
- 500 gram mąki
- ok 200 ml bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- łyżka miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką. Szklanką wycinamy koła, na każde nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy partiami (ok 3 min).
Smacznego:)
Smacznego:)
o cholercia, nigdy na, to nie wpadłam żeby z jabłkami. ale to musi być dobre :) mniam mniam :):):)
OdpowiedzUsuńZ jabłkami pierogów jeszcze nigdy nie jadłam. Ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńten blog został nominowany do nagrody Liebster blog. Zapraszam do mnie po szczegóły i gratuluję :D
http://nothingbutahousewife.blogspot.com/
Housewife