Sezon na dynię trwa. Były już zupy, ciastka, muffinki, a teraz pora na placuszka :) Kiedy brakuje nam czasu, a mamy
ochotę na coś słodkiego ,to placek będzie gotowy w ekspresowym tempie.
- 2 pełne szklanki startej dyni
- 150 g oleju
- 200 g cukru
- 300 g mąki pszennej , może być krupczatka
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki otrąb pszennych ( opcjonalnie )
- starta skórka z cytryny
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- spora garść posiekanych orzechów
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- ciekawym dodatkiem jest łyżka startego imbiru i przyprawy korzenne
Jajka mieszamy z cukrem i olejem. Dodajemy pozostałe składniki (bez dyni). Gdy składniki się połączą dodajemy dynię i mieszamy. Wylewamy na blaszkę tzw. keksówkę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzony placek posypujemy cukrem pudrem.
Świetny sposób na dynię :) Swoją mam już zamrożoną, ale kto wie, może akurat to ciasto skłoni mnie do nadpoczęcia zapasów :) Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuń