Czekoladowa kruszonka:
- 50 gram mąki
- 35 gram cukru
- 40 gram zimnego masła
- 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i rozcieramy między palcami na kruszonkę.
Ciasto:
- 140 gram mąki
- 50 gram cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 20 ml oleju
- 1 jajko
- maliny (użyłam mrożonych)
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (mleko, olej i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy wysokości. Na wierzchu każdego muffinka układamy kilka malin. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 175 st, ok 15-20 min (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego:)
pięknie się prezentują
OdpowiedzUsuńwyglądają fantastycznie, kruszonka dodaje im dużo uroku :)
OdpowiedzUsuńO mamo, wyglądają pysznie. Przydałaby mi się jedna taka na śniadanie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają z tą kruszonką :)
OdpowiedzUsuń