Ciasto francuskie to genialna sprawa. Proste w obsłudze a do tego można dodać każdy farsz, słodki, słony, na co kto ma smak :) Dzisiaj proponuję rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą. Ostatnio przepis ten sprawdził się super gdy do mojego Połówka przyjechali goście na imieniny ;) współautorka bloga- Basia chwaliła ten wypiek więc polecam spróbować ;)
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 200 gram szpinaku mrożonego (lub świeżego)
- 1 kostka sera feta
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Rozmrożony szpinak odciskamy i
podsmażamy na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak dobrze odparuje ściągamy go z ognia i dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ser feta i dokładnie wszystko mieszamy.
Zimne
ciasto rozkładamy i dzielimy na ok. 12 kwadratów i na każdym z nim
kładziemy farsz. Sklejamy w trójkąciki tak samo jak pierogi. Dla ozdoby
można boki lekko przygnieść widelcem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut, do momentu kiedy ciasto ładnie się zarumieni. Polecam spróbować tych rożków z barszczem czerwonym :)
Smacznego ! :)
Kocham szpinak! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńmmmm, pycha:)
OdpowiedzUsuńPyszne Twoje pierożki i bardzo równiutkie ! Farsz wyśmienity ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne !!!
OdpowiedzUsuń