Elegancki tort w delikatnie różowe róże. Idealny na wszelkiego typu okazje i wbrew pozorom, bardzo prosty do wykonania. Właściwie to pierwszy raz dekorowałam tort tego typu kremem i naprawdę nie jest to trudne:) Biszkopt przełożyłam pysznym kremem z mascarpone z dużą ilością malin.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30 - 40 min (do tzw. suchego patyczka).
Masa z mascarpone do przełożenia biszkoptów:
- 500 gram mascarpone
- 70 gram cukru pudru
- 1 żółtko
- maliny
Żółtko dokładnie ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mascarpone i ucieramy, aż składniki dobrze się połączą. Wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy łyżką.
Krem maślany do dekoracji tortu (z przepisu Marthy Stewart):
- 5 białek z dużych jaj
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 455 gram masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- odrobina barwnika spożywczego czerwonego lub różowego
Do miski wsypujemy cukier i białka. Ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ściągamy miskę z gotującej wody, studzimy i ubijamy mikserem ok 10 min, aż masa będzie sztywna i całkowicie wystudzona. Przełączamy mikser na średniej mocy obroty i dodajemy masło, łyżka po łyżce. Miksujemy aż wszystko dokładnie się połączy a krem będzie sztywny i błyszczący (na początku miksowania krem może być bardziej luźny, po dłuższym ubijaniu będzie sztywny i idealny do dekorowania). Na koniec dodajemy ekstrakt, barwnik i miksujemy (jeżeli mamy barwnik w proszku, wcześniej należy rozrobić go w kilku kroplach wody).
Wykonanie:
Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą nasączamy, smarujemy połową kremu. Przykrywamy kolejną częścią, nasączamy i smarujemy resztą masy. Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu i nasączamy. Cienką warstwą kremu maślanego smarujemy cały tort (jest to konieczne żeby dekoracja z kremu trzymała się tortu). Krem maślany przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do róż (Wilton 1M). Najpierw dekorujemy boki, następnie robimy jedną róże w centrum i wypełniamy całą przestrzeń. Wykonanie róż jest bardzo proste. Można zobaczyć jak je wykonać na tym filmie.
Gotowy tort schładzamy.
Smacznego:)
Gotowy tort schładzamy.
Smacznego:)
Piękny! Chcialabym taki dostać :D
OdpowiedzUsuńśliczny jest ten róż!
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci przepięknie. Zasadzam się na niego już od kilku miesięcy ale torty to moja pięta achillesowa i zawsze sobie wymyślam wymówkę, że jeszcze nie teraz, że nie ma okazji, że to, że tamto. Ale u Ciebie wygląda tak cudnie, że chyba się jednak przełamię i najbliższą okazję udekoruję takim właśnie ciastem!
OdpowiedzUsuńCudo, po prostu genialne! Jesteś mistrzynią cukiernictwa! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
jaki piękny, dziewczęcy i różany
OdpowiedzUsuńpiękny!!! :)
OdpowiedzUsuńW ogóle się nie chwalę ;), ale to jest dzieło mojej Synowej !!! Jaka zdolna !!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńGratuluję Pani Synowej:) A Synowej Teściowej:) A torcik jest boski:)
UsuńAle piękny tort ...
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Przepiękny!!!
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja ! Cudny tort !!!
OdpowiedzUsuńprzepiekny..:)
OdpowiedzUsuńPiękny! I naprawdę elegancko wygląda :)
OdpowiedzUsuńoj naprawdę jest piękny:))
OdpowiedzUsuńTe róże<3
a z czego robiłaś dekoracje?
Dekoracja jest z kremu maślanego. Przepis znajduje się w poście:) Pozdrawiam:)
UsuńSliczny tort,pieknie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńChyba odważę się wreszcie zrobić coś podobnego;). Wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńPiękna klasyka. Lubię tę formę ale w różnych odcieniach jednego koloru
OdpowiedzUsuńwitam, czy jeśli dodam zamiast białek całe jajka krem będzie równie dobry? teściowa robi od lat podobny na całych jajkach i nie wiem dlaczego teraz wszystkie przepisy są tylko z białkami. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego kremu do dekoracji z całymi jajkami więc nie wiem. Ale na pewno będzie to zupełnie inny krem. Pozdrawiam:)
UsuńAle piękny, aż szkoda by było jeść:)
OdpowiedzUsuńAle piękny, aż szkoda by mi go było zjeść :)
OdpowiedzUsuń