Z podanego poniżej przepisu wychodzi około 10 sztuk babeczek.
- 140 gram mąki
- 50 gram kakao
- 100 gram cukru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gram masła
- 160 ml maślanki
- 1 jajko
- 150 gram borówek świeżych lub mrożonych
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do
pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko).
Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie,
ciasto powinno być lekko grudkowate. Formę do muffinek wykładamy
papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy wysokości. Na wierzch
każdego muffinka wsypujemy pełną łyżkę borówek. Pieczemy w temperaturze
180 st. ok 20-25 minut.
Smacznego!
Wyglądają bardzo czekoladowo i bardzo pysznie !
OdpowiedzUsuń