14.01.2021

Tarta z jarmużem i pomidorami

Myślę, że przepis na dobrą tartę, bez dodatku mięsa przyda się w każdy dzień, niezależnie czy to piątek, świątek czy niedziela ;) Tarta z jarmużem, pomidorkami....mmmm... Jak zawsze u mnie...prosto smacznie i ciekawie :) Polecam wypróbować przepis :)

Składniki na ciasto:

  • 220 gram mąki pszennej
  • 140 gram masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki wody

Mąkę z solą i pokrojonym w kostkę masłem ucieramy w robocie kuchennym, a następnie wlewamy zimną wodę i mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto i wykładamy nim foremkę do tarty. Tak przygotowaną formę ponownie wkładamy  do lodówki na pół godziny.

Następny krok to ułożenie na cieście papieru do pieczenia i warstwy, która je nam obciąży (np. groch lub fasola). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 bez obciążenia.


Składniki na nadzienie:

  • 100 gram świeżego jarmużu
  • około 12-14 sztuk pomidorków paprykowych (koktajlowych)
  • 100 gram startego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 mała cebula czerwona
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta mielonej gałki musztakołowej

Pomidorki kroimy w ćwiartki, ser żółty ścieramy na tarce do warzyw (ja to nazywam "małymi łezkami" :D) . Jajka razem ze śmietanką i przyprawami blendujemy lub ubijamy mikserem na gładką masę.

Łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni i dodajemy obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy oczyszczony z grubszych łodyg jarmuż i smażymy razem mniej więcej 5 minut(cały czas delikatnie mieszając!), do momentu kiedy jarmuż zrobi się miękki.

Jarmuż z cebulką przekładamy na podpieczone ciasto, dodając pokrojone pomidorki. Całość zalewamy masą jajecznno-śmietankową i posypujemy startym serem. 

Gotową tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut, do momentu kiedy masa jajeczna się podpiecze, a serek ładnie zarumieni. 

Nasza tarta jest gotowa :) Teraz możemy delektować się jej smakiem !

Smacznego !!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz