18.01.2018

Tortilla z sosem spaghetti i serem pleśniowym


Lubię raz na jakiś czas zrobić obiad z tego co akurat znajduje się w lodówce. Tym razem zrobiłam to samo, zamiast buszować w sklepie pobuszowałam po lodówce. Znów wyszło smacznie, oryginalnie i bez stania w kuchni pół dnia ;)


Składniki na sos:
  • 300 gram mięsa mielonego

  • dwie łyżki przecieru pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • łyżka oliwy
  • vegeta
  • maga

  • sól
  • pieprz
Pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i podsmażamy. Kiedy mięso jest gotowe dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki.

Ponadto:
  • 5 gotowych tortilli (mogą być domowej roboty )
  • pół czerwonej cebuli
  • okrągłe opakowanie serka pleśniowego
  • kilka plasterków sera żółtego
Sos do polania:
  • ok. 5 cm białej części pora
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • sól
  • pieprz
Na tortille nakładamy sos, posiekaną w kostkę cebulę, plasterki sera żółtego i serka pleśniowego. Placki składamy na pół, a na wierzch kładziemy po dwa plasterki sera żółtego. Wszystko pieczemy kilka minut w piekarniku w temperaturze 200stdo momentu kiedy ser się nie roztopi. Serwujemy polane sosem porowym. 

Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz