Lubię raz na jakiś czas zrobić obiad z tego co akurat znajduje się w lodówce. Tym razem zrobiłam to samo, zamiast buszować w sklepie pobuszowałam po lodówce. Znów wyszło smacznie, oryginalnie i bez stania w kuchni pół dnia ;)
Składniki na sos:
- 300 gram mięsa mielonego
- dwie łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- łyżka oliwy
- vegeta
- maga
- sól
- pieprz
Pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i podsmażamy. Kiedy mięso jest gotowe dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki.
Ponadto:
- 5 gotowych tortilli (mogą być domowej roboty )
- pół czerwonej cebuli
- okrągłe opakowanie serka pleśniowego
- kilka plasterków sera żółtego
Sos do polania:
- ok. 5 cm białej części pora
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- sól
- pieprz
Na tortille nakładamy sos, posiekaną w kostkę cebulę, plasterki sera żółtego i serka pleśniowego. Placki składamy na pół, a na wierzch kładziemy po dwa plasterki sera żółtego. Wszystko pieczemy kilka minut w piekarniku w temperaturze 200stdo momentu kiedy ser się nie roztopi. Serwujemy polane sosem porowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz