Klasyka sama w sobie. Pyszna zupa ziemniaczana, z posmakiem masła i cudownym aromatem koperku. Osobiście ją uwielbiam i nie zamierzam eksperymentować z innymi przepisem, dla mnie jest idealna !! Najważniejsze w tej zupie jest użycie masła (nie margaryny!) i koperku. To połączenie nadaje zupie niepowtarzalny smak !
Co potrzebujemy:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- pół małego selera
- kawałek pora
- ok.3 litry wody
- 1 łyżka masła
- ok. 2 łyżki mąki
pęczek koperku- 1 łyżeczka domowej vegety
- pieprz
- maga
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z ok. 3 litrami wody. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki marchewkę, pietruszkę, seler i okrojony w cieniutkie półplasterki por. Wsypujemy vegetę, trochę pieprzu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie topimy masło z mąką i zarumieniamy na złoty kolor. Kiedy ziemniaki są gotowe dodajemy zasmażkę(ja zawsze haruję ją wcześniej gorącą zupą!) i mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz