12.01.2018

Klasyczna zupa ziemniaczana na zasmażce


Klasyka sama w sobie. Pyszna zupa ziemniaczana, z posmakiem masła i cudownym aromatem koperku. Osobiście ją uwielbiam i nie zamierzam eksperymentować z innymi przepisem, dla mnie jest idealna !! Najważniejsze w tej zupie jest użycie masła (nie margaryny!) i koperku. To połączenie nadaje zupie niepowtarzalny smak !

Co potrzebujemy:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • pół małego selera
  • kawałek pora
  • ok.3 litry wody
  • 1 łyżka masła 
  • ok. 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka domowej vegety
  • pieprz
  • maga
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z ok. 3 litrami wody. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki marchewkę, pietruszkę, seler i okrojony w cieniutkie półplasterki por. Wsypujemy vegetę, trochę pieprzu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie topimy masło z mąką i zarumieniamy na złoty kolor. Kiedy ziemniaki są gotowe dodajemy zasmażkę(ja zawsze haruję ją wcześniej gorącą zupą!) i mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz