Makaron może nie jest idealny z wyglądu, nie jest zbyt cienki, ale smakuje wspaniale. Z drobiowym rosołem i dużą ilością warzyw zachwycił podniebienia domowników. Na następny strzał pójdzie domowy makaron tagliatelle z sosem carbonara !!!
Co potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- w razie potrzeby odrobina gorącej wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, żółtka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeżeli mąka nie łączy się nam w całość dolewamy odrobinę gorącej wody. Ciasto na makaron powinno być dobrze wyrobione, ale i twarde więc włożymy w tą pracę troszkę siły. Zarobione ciasto odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je na cieniutkie placki, zwijamy w rulonik i kroimy w cienkie paseczki. Moje nie były zbyt cienkie, ale za to miałam 7 letnią Pomocnicę i 4 letniego Pomocnika, którzy zachwycili się domowym makaronem. Pokrojone paski oprószamy mąką, żeby się nie skleiły.
Gotowy makaron gotujemy do miękkości w dużej ilości gorącej wody z dodatkiem soli.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz