Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy
- 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- oliwa
- 4 duże papryki
Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ok 15 minut, aż będzie usmażone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, wszystkie przyprawy i gotujemy bez przykrycia tak długo, aż całość będzie bardzo gęsta. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy kukurydzę, fasolę i dokładnie mieszamy.
Papryki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce rozcięciem do góry i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Upieczone papryki nadziewamy farszem i skrapiamy oliwą. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok 15 minut. Możemy podawać z guacamole lub kwaśną śmietaną.
Smacznego:)
To musi być pyszne :) wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na podanie chili :) Muszę zapamiętać :)
OdpowiedzUsuńChili con carne jest dobre w każdej postaci! :)
OdpowiedzUsuń