Składniki na farsz:
- 500 g szpinaku (użyłam świeżego)
- 200 g sera feta
- 150- 200 g twarogu półtustego
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- łyżka masła
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- ok 200 ml gorącej wody
- 1 jajko
- łyżka miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką. Szklanką wycinamy koła, na każde nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy partiami (ok 3 min). Polecam podawać polane masłem lub śmietaną. Rewelacyjnie smakują też z sosem pomidorowym.
Smacznego:)
Smacznego:)
najlepsze pierogi na świecie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierogi ze szpinakiem :) Pobijają te póki co tylko ruskie mojej babci ;)
OdpowiedzUsuńWYGLADAJA BARDZO ZACHECAJACO!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM!!!
jejjjuuu aż mi się zachciało takich pierogów..uwielbiam te ze szpinakiem <3
OdpowiedzUsuńPierogi ze szpinakiem i serem rządzą! Polecam też moją wersję, bez sera ale za to z suszonymi pomidorami i łososiem http://czlowiekzlyzka.blog.pl/2013/10/12/pierogi-z-suszonymi-pomidorami-szpinakiem-i-wedzonym-lososiem/
OdpowiedzUsuń