Zdrowe i lekkie danie obiadowe- warzywa zapiekane pod warstwą ryżu z sosem pomidorowym. W zapiekance możemy użyć swoich ulubionych warzyw a dla mięsożerców proponuję dodanie pokrojonego i podsmażonego mięsa.
Składnik dla 4 osób:
Sos pomidorowy:
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- 1/ 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
- 1 brokuł
- 1 duża kalarepka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 120 g ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml wody lub bulionu
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Brokuła dzielimy na różyczki, marchewkę, pietruszkę i kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa gotujemy w wodzie lub na parze aż będą w połowie ugotowane. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy ryż, podsmażamy minutę i wlewamy wodę i sos pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do 4 miseczek żaroodpornych. Przykrywamy warstwą ryżu z sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Zapiekamy pod przykryciem przez ok 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego:)
Wspaniała propozycja :)Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)
OdpowiedzUsuńNieskomplikowane, a na pewno smaczne. Podoba mi sie!
OdpowiedzUsuńPysznie, lekko i zachęcająco.
OdpowiedzUsuń