Sposób na soczystego i bardzo aromatycznego kurczaka z grilla. Polecam :)
Marynata:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 2 łyżeczki garam masala (indyjskiej mieszanki przypraw)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
Ponadto:
- ok 10 udek z kurczaka
W dużej misce dokładnie mieszamy składniki marynaty. Wrzucamy kurczaka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Przykrywamy i schładzamy w lodówce, najlepiej 24 godziny. W międzyczasie mięso możemy przemieszać. Gotowe wykładamy na tackę do grillowania i grillujemy z każdej strony aż mięso będzie miękkie.
Smacznego:)
Aż mi zapachniało grillem! Pysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń