24.01.2013

Palmiery czekoladowo- orzechowe


Z gotowego ciasta francuskiego zawsze można wyczarować coś pysznego w ekspresowym tempie. Tym razem padło na te urocze ciasteczka zwane palmierami, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.  Palmiery przygotowałam z dodatkiem kremu czekoladowego, orzechów laskowych i kokosu. Jeżeli nie mamy pod ręką tych składników polecam użyć np. ulubionego dżemu i gwarantuje że też będzie pysznie :)

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 
  • ok 5 łyżek gotowego kremu czekoladowego
  • 2 garście posiekanych orzechów laskowych
  • 1 garść kokosu
Gotowy, prostokątny płat ciasta francuskiego smarujemy kremem czekoladowym, posypujemy orzechami i kokosem. Dwa naprzeciwległe, dłuższe boki zwijamy tak aby zetknęły się pośrodku ciasta. Zwilżamy lekko wodą i dociskamy żeby się skleiły. Kroimy na plastry i układamy w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 15 min, aż palmiery wyrosną i zarumienią się.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz