Składniki na formę 25 cm.
Ciasto:
- 200 gram mąki
- 50 gram cukru pudru
- 140 gram zimnego masła
- 1 żółtko
- 400 gram drylowanych wiśni
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i
szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie
ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę. Na ciasto nakładamy wiśnie.
Kruszonka:
- 100 gram masła
- 100 gram mąki
- 100 gram cukru
Smacznego!
Mmm, wygląda pysznie i zachęcająco!
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie tez taka zrobie
OdpowiedzUsuńno wyglada pysznie wlasnie ja robie ale troche zmodyfikowalam przepis. wykorzystalam bialko od zoltka i ubilam z 2 lyzeczkami cukru, wylozylam na wisnie a nastepnie posypalam kruszonka. mam nadzieje ze nie przekombinowalam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszna.
OdpowiedzUsuń