Składniki na ok 5 kokilek o średnicy 9 cm:
- 125 gram mąki pszennej
- 120 gram cukru
- 30 gram cukru waniliowego
- 125 gram miękkiego masła
- 3 jajka
- 25 gram kakao
- 80 gram białej czekolady
- 25 gram gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kostek białej i gorzkiej czekolady do dekoracji
Kokilki smarujemy cienko masłem. Czekoladę gorzką i białą siekamy drobno. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Wlewamy stopniowo roztrzepane jajka nadal ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ucieramy aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do foremek. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły ale można podawać ostudzony. Dekorujemy posiekaną czekoladą.
pieknie wyrosniety i mocno czekoladowy - pycha!
OdpowiedzUsuńo jak ładnie wyrósł
OdpowiedzUsuń