Moje pierwsze tartaletki. Ostatnio w ogóle wszystko robię pierwszy raz :) Jakaś się odważniejsza zrobiłam w kuchni ;) W każdym bądź razie znowu mi się udało :) polecam wypróbować :)
Przepis na około 8 tartaletek:
- 250 gram mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 gram zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i
szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie
ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem.
Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10
min, aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy.
Krem:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 gram mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru(lub więcej do smaku)
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder nadal mieszając. Następnie dodajemy mascarpone miksujemy delikatnie i niezbyt długo bo masa lubi się zważyć. Gotowym kremem napełniamy upieczone i wystudzone tartaletki. Na środku dajemy dżem z aronii (jeżeli nie lubimy to użyć można każdego innego) i posypujemy odrobiną kakao. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego!
Komplecik proszę schować do lodówki !!! Zdegustuję przy najbliższej okazji :*
OdpowiedzUsuń