Sakiewki:
- 8 arkuszy ciasta filo
- 150 gram sera owczego
- 150 gram sera krowiego
- 150 gram sera koziego
- 100 gram żurawiny
- roztopione masło
Bierzemy jeden arkusz ciasta filo, smarujemy go dokładnie roztopionym masłem i kładziemy na nim następny arkusz. Tak przekładamy 4 arkusze ciasta. Następnie wycinamy kwadraty ok 12x12cm i na środku każdego z nich układamy po kilka kostek serów i żurawinę. Składamy w tzw. sakiewkę i mocno dociskamy palcami, alby sakiewka się nie rozpadła. Czynności powtarzamy do wyczerpania zapasów ;) Gotowe smakołyki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut, do momentu kiedy sie zarumienią. Moje były ułożone troszkę za wysoko w piekarniku i się im końcówki, przypiekły zbyt mocno, ale i tak smak pozostał rewelacyjny.
Dresing:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki miodu
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
Dodatki (każdy może użyć tego co lubi):
- figi
- winogrono
- kiełki (może być tak jak u mnie mieszanka)
- pomidorki koktajlowe
- zielona sałatka lub gotowe mieszanki
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz