Bardzo szybka i smaczna kremówka, którą można się zajadać w niedzielny wieczór podczas oglądania finału MasterChef ;)
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1000 ml mleka
- 2/4 szklanki cukru
- 3 cukry waniliowe
- 3 żółtka
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 gram masła
Z podanej ilości
mleka, odlewamy szklankę i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do
reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do
wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką,
cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy
chwilkę i studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając.
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając.
Ciasto pieczemy na dwóch blaszkach do zarumienia. Przekładamy ciasto kremem i gotowe.
Smacznego!
Smacznego!
Omom zjadłabym...
OdpowiedzUsuńhmmm pychota, poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuń