Składniki na keksówkę o pojemności ok 1,2- 1,5 l:
- 180 gram mąki
- 150 gram cukru
- 30 gram posiekanych orzechów włoskich
- 50 gram suszonej żurawiny
- 50 gram drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany
- 120 ml oleju
- 2 roztrzepane jajka
- sok z połowy cytryny
Keksówkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, orzechy, żurawinę, kandyzowaną skórkę, banany i wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy olej z jajkami i sokiem z cytryny i dodajemy do składników suchych. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 175 st, ok 50- 60 min (do tzw suchego patyczka). Studzimy i polewamy lukrem.
Lukier do polania ciasta:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder ucieramy z sokiem. Gdyby lukier był za gęsty, trzeba dodać więcej soku lub wody.
Smacznego:)
Pyszne jest to ciasto i takie wilgotne
OdpowiedzUsuńAle ono musi być dobre, mmm. :) Samo bananowe smakuje świetnie, a co dopiero z takimi dodatkami!
OdpowiedzUsuńPycha..
OdpowiedzUsuńFajny przepis :}
OdpowiedzUsuńJutro robię! Ale bez banabów, bo nie znoszę! Za to przepis wygląda na mega łatwy więc robię!
OdpowiedzUsuńhttp://salatkapogrecku.blogspot.gr/
Ale ... ale... Naczynie do pieczenia smarujemy masłem i na to jeszcze papier do pieczenia?? Czy tam nie ma pomyłki?
OdpowiedzUsuńhttp://salatkapogrecku.blogspot.gr/
PS.Zapraszam na moje przepisy - z Grecji! (Pod zakładką "Grecka kuchnia i jedzenie".