18.10.2012

Ciasto bananowe z bakaliami


Składniki na keksówkę o pojemności ok 1,2- 1,5 l:

  • 180 gram mąki
  • 150 gram cukru
  • 30 gram posiekanych orzechów włoskich
  • 50 gram suszonej żurawiny
  • 50 gram drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 120 ml oleju
  • 2 roztrzepane jajka
  • sok z połowy cytryny
Keksówkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, orzechy, żurawinę, kandyzowaną skórkę, banany i wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy olej z jajkami i sokiem z cytryny i dodajemy do składników suchych. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 175 st, ok 50- 60 min (do tzw suchego patyczka). Studzimy i polewamy lukrem.

Lukier do polania ciasta:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder ucieramy z sokiem. Gdyby lukier był za gęsty, trzeba dodać więcej soku lub wody.

Smacznego:)



6 komentarzy:

  1. Pyszne jest to ciasto i takie wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ono musi być dobre, mmm. :) Samo bananowe smakuje świetnie, a co dopiero z takimi dodatkami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro robię! Ale bez banabów, bo nie znoszę! Za to przepis wygląda na mega łatwy więc robię!
    http://salatkapogrecku.blogspot.gr/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ... ale... Naczynie do pieczenia smarujemy masłem i na to jeszcze papier do pieczenia?? Czy tam nie ma pomyłki?
    http://salatkapogrecku.blogspot.gr/
    PS.Zapraszam na moje przepisy - z Grecji! (Pod zakładką "Grecka kuchnia i jedzenie".

    OdpowiedzUsuń