28.01.2014

Bułki ze słonecznikiem na zakwasie



Składniki:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 170 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2- 3 łyżki ziaren słonecznika
Zakwas mieszamy z wodą, dodajemy miód, oliwę i sól. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy słonecznik. Ciasto nie może być twarde, powinno być miękkie a nawet troszkę luźne ale łatwe do formowania, dlatego w razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać troszkę mąki. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok 9 części  i formujemy bułeczki. (możemy posmarować ręce oliwą żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Układamy w równych odstępach, na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 12- 15 minut aż bułeczki się zarumienią. 

Smacznego:)


Inspiracja

27.01.2014

Wafelek z kremem mleczno- czekoladowym a'la knoppers



Pyszny batonik przełożony masą mleczno- czekoladową z dużą ilością orzechów laskowych. Inspiracja: Moje Wypieki.

Składniki na masę mleczną:
  • 180 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Studzimy. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo mleko (po łyżce) i ucieramy do momentu aż masa będzie gładka. Dodajemy mleko w proszku i ponownie ucieramy aż składniki dobrze się połączą.

Składniki na masę czekoladowo- orzechową:
  • 150 g posiekanych orzechów laskowych (posiekanych i podpieczonych na suchej patelni)
  • 160 g kremu czekoladowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao
Masło, krem czekoladowy i kakao ucieramy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. 

Ponadto:
  • 3 suche wafle, każdy o wymiarach ok 23 x 29 cm
Pierwszy wafel równomiernie smarujemy masą czekoladowo- orzechową, przykrywamy drugim waflem i smarujemy masą mleczną. Przykrywamy ostatnim waflem, całość obciążamy deseczką i wkładamy na kilka godzin do lodówki aż kremy lekko stężeją. Kroimy w kwadraty. 

Smacznego:)




17.01.2014

Chleb z oliwkami na zakwasie



Puszysty, mięciutki z chrupiącą skórką. Z dużą ilością zielonych oliwek. Z poniższego przepisu wyszły mi dwa duże bochenki chleba, ale możemy też zrobić kilka mniejszych. Polecam:)

Składniki na zaczyn:
  • 30 g aktywnego zakwasu (użyłam żytniego, dzień wcześniej wyciągniętego z lodówki i odkarmionego)
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g wody
Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12- 16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe: 
  • gotowy zaczyn
  • 360 g letniej wody
  • 630 g mąki chlebowej
  • 90 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g zielonych oliwek 
Oliwki odsączamy z zalewy i osuszamy. Zaczyn mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy przez ok 8 minut, dodajemy oliwki i wyrabiamy jeszcze chwilkę aż równomiernie rozłożą się w cieście. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie ciasto musimy odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając ciasto. Następnie formujemy bochenki (u mnie dwa podłużne, duże bochenki) i ponownie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Pieczemy w temperaturze 235 stopni przez ok 40 minut lub w 240 stopniach przez ok 15 minut, a następnie w 200 stopniach przez ok 20- 25 minut. Mniejsze bochenki pieczemy troszkę krócej. Studzimy na kratce.

Smacznego:)




Inspiracja



15.01.2014

Drożdżowe serduszka z dżemem truskawkowym



Puszyste, mięciutkie i maślane drożdżówki w kształcie słodkich serduszek.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej (nie gorącej) wody 
  • 50 g cukru
  • 5 jajek
  • 300 g miękkiego masła
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
  • cukier do posypania 
Do kubeczka wrzucamy pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut aż rozczyn wyrośnie. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, jajka i wyrabiamy ciasto dość długo aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie,  cały czas wyrabiając stopniowo dodajemy masło. Wyrabiamy do połączenia masła z ciastem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Formujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 16 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na placek o grubości ok 6 mm. Każdym placek smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik. Następnie rulonik składamy na pół i nacinamy ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Rozkładamy formując kształt serca. Drożdżówki układamy w równych odstępach na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez ok 20 minut aż drożdżówki się zarumienią. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem. 

Smacznego:)






Inspiracja



13.01.2014

Papryki faszerowane chili con carne



Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy
  • 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 4 duże papryki
 Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ok 15 minut, aż będzie usmażone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, wszystkie przyprawy i gotujemy bez przykrycia tak długo, aż całość będzie bardzo gęsta. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy kukurydzę, fasolę i dokładnie mieszamy.
Papryki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce rozcięciem do góry i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Upieczone papryki nadziewamy farszem i skrapiamy oliwą. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok 15 minut. Możemy podawać z guacamole lub kwaśną śmietaną. 

Smacznego:)



11.01.2014

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami



Drożdżowe paszteciki z pysznym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealne do czerwonego barszczu. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam:)

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 250 g mrożonych podgrzybków
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki kminku całego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i dusimy na łyżce masła. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy tak długo aż cała woda z pod pieczarek wyparuje. Podgrzybki rozmrażamy i kroimy na kawałki. Kapustę przekładamy na sito i dokładnie, dwukrotnie przepłukujemy pod bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru wody. Obraną cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy. Kiedy cebula lekko się zarumieni dodajemy kapustę, sos sojowy, cukier, kminek oraz pieprz i sól do smaku. Smażymy przez ok 1 minutę i następnie dodajemy podgrzybki, pieczarki i mieszając smażymy kolejną minutę. Wlewamy wodę, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy przez ok 12 minut raz na jakiś czas mieszając.  Zdejmujemy pokrywę i gotujemy przez kolejne 12 minut aż cała woda wyparuje, mieszając od czasu do czasu. Dwie minuty przed końcem dodajemy 2 łyżki oliwy oraz natkę pietruszki. 

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
Ponadto:
  • 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania pasztecików
  • sezam i siemię lniane do posypania 
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem i 2 pełnymi łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut aż rozczyn wyrośnie. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Wlewamy gotowy rozczyn i wyrabiamy. Stopniowo dodajemy żółtka i wyrabiamy dość długo aż ciasto będzie gładkie. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmuje z miski, zagniatamy przez minutę, wkładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto zaraz po przygotowaniu jest dość luźne więc zimne, po nocy w lodówce dużo łatwiej się formuje. 
Kolejnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 35 x 45 cm. Dzielimy go na 4 paski o szerokości ok 11 cm. Na środku każdego paska układamy nadzienie i zlepiamy ciasto na całej długości. Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami. Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przenosimy roladki i układamy je łączeniem do dołu, zachowując odstępy między nimi. Ostrym nożem kroimy każdą roladkę na 4-5 cm kawałki. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem i siemieniem lnianym. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłem miejsce na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 25- 30 minut, aż paszteciki zarumienią się na złoto. Po ostudzeniu kroimy. Podajemy z czerwonym barszczem.  

Smacznego:)



Inspiracja


9.01.2014

Rogaliki z marmoladą



Przepis na pyszne rogaliki krucho- drożdżowe, nadziane marmoladą. Z poniższego przepisu wychodzi 40 małych rogalików. Zamiast marmolady możemy użyć też kremu czekoladowego lub czekolady w kostkach. Polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
Ponadto:
  • dowolna marmolada
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
W kubeczku mieszamy drożdże z połową śmietany i cukrem pudrem. przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut aż rozczyn wyrośnie. Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem i cukrem waniliowym. Dodajemy resztę śmietany i gotowy rozczyn. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto dzielimy na 5 równych części. Każdą cześć rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok 4 mm. Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów, na każdym kładziemy 1 łyżeczkę marmolady, zawijamy ciasto i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Gotowe studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego:)














Inspiracja


8.01.2014

Schab faszerowany suszonymi morelami i figami




Składniki:
  • ok 1,2 kg schabu bez kości
  • ok 200 g suszonych moreli i fig (możemy użyć również suszonych śliwek)
Marynata:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
W schabie przy pomocy długiego, cienkiego noża nacinamy kieszonkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy mięso i odkładamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso a marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego.Schab ciasno nadziewamy suszonymi owocami.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy schab z każdej strony na złoto. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z marynatą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 1- 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Smacznego:)