Pyszny batonik przełożony masą mleczno- czekoladową z dużą ilością orzechów laskowych. Inspiracja: Moje Wypieki.
Składniki na masę mleczną:
- 180 g miękkiego masła
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Studzimy. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo mleko (po łyżce) i ucieramy do momentu aż masa będzie gładka. Dodajemy mleko w proszku i ponownie ucieramy aż składniki dobrze się połączą.
Składniki na masę czekoladowo- orzechową:
- 150 g posiekanych orzechów laskowych (posiekanych i podpieczonych na suchej patelni)
- 160 g kremu czekoladowego
- 100 g masła
- 1 łyżka kakao
Masło, krem czekoladowy i kakao ucieramy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
Ponadto:
- 3 suche wafle, każdy o wymiarach ok 23 x 29 cm
Pierwszy wafel równomiernie smarujemy masą czekoladowo- orzechową, przykrywamy drugim waflem i smarujemy masą mleczną. Przykrywamy ostatnim waflem, całość obciążamy deseczką i wkładamy na kilka godzin do lodówki aż kremy lekko stężeją. Kroimy w kwadraty.
Smacznego:)
czy ten krem czekoladowy to chodzi o nutelle,czy można inny zrobić samemu czy jak ?
OdpowiedzUsuńAneta
Tak, chodzi o nutellę lub inny tego typu krem czekoladowy.
UsuńNo mleczna kanapka jak się patrzy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) Jest przepyszne :) Niebo w gębie . Znika w mgnieniu oka
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest przepyszne :) Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńÉn nápolyi torta lapokat vettem,abból szeretnék tortát készíteni,ezekkel a krémekkel,készíthetem? 3 körlap van fehér nápolyi lap,és 3 kakaós. Nagyon köszönöm előre is válaszod. Üdvözlettel Gabriella.
OdpowiedzUsuńIgen :) Üdvözlettel Kasia
OdpowiedzUsuń