Ciasto:
- 220 gram mąki
- 50 gram cukru pudru
- 140 gram zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 4 duże gruszki
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i
szybko zarabiamy ciasto, powoli dodając sok z cytryny i skórkę. Wyrobione ciasto schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie
ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę. Na ciasto nakładamy obrane i pokrojone w "ósemki" gruszki.
Kruszonka:
Smacznego!
- 100 gram masła
- 100 gram mąki
- 80 gram cukru
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
Smacznego!
Mniam, wszystko co z kruszonką znika w moim domu w zawrotnym tempie.
OdpowiedzUsuń