12.04.2013

Gruszkowo-cytrynowa tarta z kruszonką

Przepis może jesienny, ale na zakupach nie mogłam się oprzeć gruszkom ;)

Ciasto:
  • 220 gram mąki
  • 50 gram cukru pudru
  • 140 gram zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 4 duże gruszki
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i szybko zarabiamy ciasto, powoli dodając sok z cytryny i skórkę. Wyrobione ciasto schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę. Na ciasto nakładamy obrane i pokrojone w "ósemki" gruszki.
Kruszonka:
  • 100 gram masła
  • 100 gram mąki
  • 80 gram cukru 
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą. Posypujemy nią gruszki. Tartę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 35-30 minut(do tak zwanego suchego patyczka).

 Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mniam, wszystko co z kruszonką znika w moim domu w zawrotnym tempie.

    OdpowiedzUsuń