Składniki na formę 25 cm.
Ciasto:
- 200 gram mąki
- 50 gram cukru pudru
- 140 gram zimnego masła
- 1 żółtko
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę i nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy jeszcze raz do lodówki na następne 30 minut. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po 30 minutach ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 10 min. Po tym czasie ściągamy papier i pieczemy następne 10 min, aż ciasto zarumienią się na złoto. Wyciągamy je z piekarnika i studzimy.
Krem:
- 150 gram czekolady deserowej (w innych krajach: czekolady do gotowania)
- 1 szklanka kremowej śmietanki
- 80 gram cukru
- 3 jajka
- szklanka pokrojonych orzechów
- czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka aromatu śmietankowego
Szklankę śmietanki wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Jajka wbijamy do miski i starannie roztrzepujemy na gładką masę. Wlewamy połowę gorącej śmietanki, mieszamy, po czym wlewamy do rondelka z resztą śmietanki. Stawiamy na niedużym ogniu i mieszamy dopóki nie zgęstnieje- nie dopuszczając do zagotowania. Do gotowego gęstego kremu kremu dodajemy roztopioną czekoladę, kawę, orzechy i aromat śmietankowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, po czym wlewamy na upieczone, wystudzone ciasto.
Masa do ozdoby:
- szklanka mleka
- szklanka drobno posiekanych orzechów
- 100 gram miękkiego masła
- 100 gram cukru pudru
Smacznego :)