31.07.2012

Sernik z kremem waniliowym


Nie jestem wielką miłośniczką serników ale ten na pewno zrobię jeszcze nie raz! Delikatne kruche ciasto z wilgotną, kremową masą serową. No i oczywiście pyszny, lekki krem waniliowy. Całość świetnie się komponuje  i smakuje wybornie:)


Ciasto:
  • 1 margaryna mleczna
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
2 blachy o wymiarach ok 35 x  20 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki.  Pieczemy tylko jedno ciasto w 180 st przez ok 10-15 min. 

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 gram masła 
  • 8 jaj (białka i żółtka osobno)
Mikserem dokładnie ubijamy żółtka, margarynę, ser i cukier. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą (najlepiej łyżką). Masę wylewamy na nie upieczone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 st ok 1 godzinę.


Krem:
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 200 gram masła
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i dokładnie mieszamy z mąką i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając wlewamy mieszaninę. Gotujemy chwilkę i schładzamy. Masło ucieramy na białą puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce zimnej masy. 

Gotowy krem wykładamy na upieczony, schłodzony sernik. Przykrywamy upieczonym plackiem i posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy.

Smacznego:)

30.07.2012

Udka z kurczaka pieczone na soli- prosty przepis!!



Bardzo prosty i szybki przepis na smaczny obiad. Nie należy się bać, że przy takiej ilości soli mięso będzie słone. Nic z tych rzeczy, mięso ma przepyszny smak curry i nutkę liścia laurowego, a sól jedynie wyciąga z mięsa nadmiar soków :)
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 liście laurowe
  • 1 kg soli
  • 2 łyżki przyprawy curry
Udka dokładnie myjemy, pod skórę wkładamy po jednym liściu laurowym. Na blaszkę z piekarnika wysypujemy 1 kg soli i posypujemy łyżką przyprawy curry. Układamy na tym udka, które znów posypujemy przyprawą curry. Całość pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut, ale wszystko zależy od naszego piekarnika :) Udka możemy serwować z frytkami, ziemniakami, a także solo z chlebem.



Smacznego !

29.07.2012

Grzanki z cheddarem


  • 12 kromek chleba tostowego
  • 3 pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 100 g sera cheddar
  • zielone pesto
Chleb układamy na ruszcie z piekarnika. Każdą kromkę smarujemy zielonym pesto. Mozzarellę ścieramy na tarce "na dużych oczkach", a cheddar na małych. Kromki posypujemy serami, a na wierzch układamy plasterki pomidora. Wszystko zapiekamy w piekarniku przez ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni. Grzanki w połączeniu z gazpacho są w opinii moich gości genialną przystawką  :)



Smacznego!

28.07.2012

Bułeczki pełnoziarniste z szałwią i czosnkiem


Składniki:
  • 250 gram mąki pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7gram)
  • 3 łyżki drobno posiekanej szałwii
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 150 ml letniej wody
Czosnek przepuszczamy przez praskę, odkładamy 1/3 do posmarowania bułeczek. W misce mieszamy mąkę z drożdżami, szałwią, solą, cukrem i czosnkiem. Dodajemy wodę i zarabiamy. Ciasto przenosimy na stolnicę i wyrabiamy ok 10 min aż  będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zagniatamy i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Pieczemy w temperaturze 190 st przez 20-25 min. 

Smacznego:)



27.07.2012

Przepyszna orzeźwiająca sangria


Sangria to hiszpański orzeźwiający napój alkoholowy wywodzący się ze wschodniego wybrzeża Półwyspu Iberyjskiego. Sangria idealnie zaspokaja pragnienie w gorące letnie dni. Słodka i zimna zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia ;)

Porcja na dwa dzbanki:
  • 2 banany
  • 3 kiwi
  • 2 pomarańcze
  • 3 nektarynki
  • 1 cytryna
  • 1,5 l czerwonego słodkiego wina
Banany i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Pomarańcz  kroimy w kostkę ok. 2cm x 2cm. Nektarynki i cytryny myjemy i ze skórką kroimy "w ósemki". Wszystko układamy warstwami w dzbanku i zalewamy czerwonym słodkim winem. Warstwy owoców można układać dowolnie. Gotową sangrie należy włożyć do lodówki ponieważ podaję się ją schłodzoną,  z kostkami lodu. Można też rozcieńczać ją z gazowana wodą mineralną.
 


Na zdrowie ! Salud ! ;)

Kruche ciasto z karmelem i czekoladą


Bardzo słodkie, ale ciężko nie sięgnąć po kolejny kawałek! Pyszny karmel na kruchym maślanym spodzie, przykryty mleczną czekoladą:) Pycha!

Kruche ciasto:
  • 200 gram mąki
  • 60 gram cukru
  • 140 gram masła
Mąkę i masło rozcieramy między palcami, tak jak na kruszonkę. Dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm natłuszczamy i wykładamy rozwałkowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 st przez ok 20 min. Studzimy.

Krem:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 gram)
  • 60 gram masła
Do garnka z grubym dnem wrzucamy masło i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ciągle mieszając ok 5-10 min, aż masa będzie gęsta. Wylewamy na upieczone kruche ciasto. Schładzamy.

Polewa czekoladowa:
  • 150 gram mlecznej czekolady
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i wylewamy na masę.Całość wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Kroimy w kwadraty.

Smacznego:)




26.07.2012

Letnia sałatka



Sałatka z tego przepisu super smakuję do obiadu, ale można  też ją śmiało podawać do grillowanego mięsa. w wersji "na grilla" można użyć zamiast majonezu, sosu do sałatek greckich :)
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 8 rzodkiewek
  • ok. 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka i czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a rzodkiewkę w półpierścienie lub ćwierć pierścienie. Dodajemy majonez i przyprawy:)


Smacznego !

Clafoutis z wiśniami i kokosem



Clafoutis to typowy francuski deser, przeważnie z wiśniami. W oryginalnej wersji nie dryluje się wiśni, przez co ponoć smak deseru jest inny. Ciasto jest słodkie, zbite i o mocno wyczuwalnym smaku mleka, ale dzięki temu świetnie komponuję się z dużą ilością kwaśnych wiśni. Dodatkowym plusem jest również duża ilość kokosu, który cudnie pachnie i tworzy na wierzchu pyszną chrupiącą skorupkę:) 

Składniki na 6 kokilek o średnicy 9 cm:
  • 400 gram wiśni
  • 75 gram masła
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • 120 gram cukru
  • 50 gram mąki ryżowej
  • 4 łyżki kokosu
Wiśnie drylujemy. Jajka ubijamy, dodajemy roztopione masło, cukier, mleko, mąkę i kokos. Wszystko miksujemy. Wiśnie wrzucamy na dno kokilek i zalewamy ciastem. Pieczemy w 175 st ok 30-35 min.

Smacznego:)









25.07.2012

Bułeczki wielozbożowe z żurawiną



  • 50 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 500 gram mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 2 łyżki suszonych owoców żurawiny
  • 1 łyżka otrębów owsianych
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru  w 250 ml ciepłej wody. Po rozmieszaniu dodajemy do tego mąkę, olej, pestki słonecznika i dyni, żurawinę, otręby owsiane i wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie formujemy bułeczki, przykrywamy je ściereczką i czekamy kolejne 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.



Smacznego !

24.07.2012

Proste ciasto z owocami i kruszonką


Pyszne! Delikatne, waniliowe ciasto z dużą ilością owoców:) Jedno z moich ulubionych ciast:) Po pierwsze, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, po drugie, nigdy się nie nudzi bo za każdym razem możemy użyć innych owoców (truskawek, jabłek, borówek, śliwek, gruszek, malin, porzeczek itp), a po trzecie, zawsze się udaje i za każdym razem smakuje wspaniale! Polecam:)

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 200 gram masła
  • 4 jajka
  • szklanka letniego mleka
  • cukier waniliowy
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne owoce (u mnie maliny i borówki amerykańskie)
Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami na kruszonkę i odkładamy 1 szklankę. Do reszty dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm. Na wierzchu układamy dowolne owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175 st ok 50 min (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego:)




23.07.2012

Rożki pomarańczowe



Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 170 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 pomarańcza
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i sok z niej. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijam pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

Lukier: 
  •  3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 żółtko
Ucieramy wszystko do białości i rozprowadzić po ciepłym placku.
Całość posypujemy np. skórką z pomarańczy. Po lekkim przestygnięciu wycinać małą szklanką rożki.


Smacznego!

22.07.2012

Gazpacho




Gaspacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania. Przepis poniżej pochodzi od mojej cioci z samego serca Hiszpanii- Madrytu  :)
  • 4 papryki czerwone
  • 4 ogórki szklarniowe
  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu
Paprykę, ogórki, cebulę, czosnek i obrane ze skóry pomidory miksujemy (najlepsze będą pomidory mięsiste). Całość, po zmiksowaniu przecieramy przez sitko. Dodajemy sól, oliwę z oliwek, ocet i mieszamy. Wkładamy do lodówki i serwujemy bardzo dobrze schłodzone. Gazpacho  możemy podawać posypane posiekanym jajkiem kurzym, lub skrojoną w kosteczkę szynką. Ja osobiście serwuje je z grzankami z cheddarem jako przystawkę.


Smacznego !

21.07.2012

Pudding chlebowy


Jest to bardzo słodki deser, prosty do zrobienia, a jednocześnie niesamowicie pyszny. Dla wielu osób może to być smak dzieciństwa bo ten przepis wykorzystywała już nawet nasze babcie :)
  • 1 chałka waniliowa ok. 300g
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 banany
  • 1/2 cukru wanilinowego
  • masło
Polewa:
  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • 10 dag krówek
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Chałwę kroimy w kromki grubości ok 1,5cm i układamy jedną na drugiej. Pomiędzy kromki układamy pokrojone w plasterki banany.
W innym naczyniu mieszamy 250ml śmietanki z 3 łyżkami brązowego cukru i cukrem wanilinowym. Wlewamy to do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru. Zapiekamy w piekarniku ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podczas gdy pudding się piecze rozpuszczamy na małym ogniu krówki ze śmietaną, aż do uzyskania jednolitej konsekwencji. Pudding nakładamy na talerzyki i polewamy roztopionymi krówkami :)





 Smacznego !

20.07.2012

Sałatka serowo- kukurydziana



  • 250 gram sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 jajek
  • 3-4 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 1 łyżka śmietany
  • ok 5 łyżek majonezu
  • sól 
  • pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Ser ścieramy na tarce. Jajka i ogórki kroimy w małą kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzę i starty ser. Wszystko razem mieszamy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego:) 

19.07.2012

Kurczak w cytrynie

  • 1 kurczak
  • pół cytryny
  • 2 kopiate łyżki masła
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki vegety
  • 1/2 łyżki pieprzu
Kurczaka myjemy i smarujemy go od środka i pod skórą dwiema łyżkami masła. Ścieramy do tego skórkę z pół cytryny i wyciskamy z niej sok do kurczaka. Posypujemy vegetą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 180st. Podajemy na ciepło z pieczonymi ziemniakami lub bułeczkami. Mogą to być na przykład bułeczki anyżowe. Przepysznie smakuje również na zimno jako dodatek do kanapek :)

Jeżeli lubimy mięso z sosem, to możemy zagęscić wywar jaki zostanie z pieczenie kurczaka mąką i zmiksować. Powstanie wtedy przepyszny cytrynowy sos:)
 
Smacznego!
 

Tarta z soczewicą i papryką



Ciasto:
  • 230 gram mąki (użyłam pełnoziarnistej)
  • 100 gram margaryny
  • 5 łyżek wody
Mąkę siekamy z margaryną. Stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty o średnicy ok 24 cm. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 min. 

Farsz:
  • 180 gram czerwonej soczewicy
  • 400 ml bulionu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka margaryny
Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy ok 10 min aż ziarna będą miękkie. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę.Warzywa smażymy na margarynie aż zmiękną. Dodajemy soczewicę, drożdże, przecier pomidorowy i natkę. Doprawiamy pieprzem do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto. Pieczemy w temperaturze 190 st ok 35 min.

Smacznego:)


18.07.2012

Bułeczki anyżowe

  • 50 gram drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 500 gram mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka nasion anyżu
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru  w 250 ml ciepłej wody. Po rozmieszaniu dodajemy do tego mąkę, olej, nasiona anyżu i wyrabiamy przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie formujemy bułeczki, przykrywamy je ściereczką i czekamy kolejne 15 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200stopni. Bułeczki pieczemy przez 20 minut.




Smacznego!

Muffinki z borówkami


Pyszne, mocno owocowe, nie bardzo słodkie, a co najważniejsze bardzo proste i szybkie w przygotowaniu :)

Składniki na 10 szt:
  • 190 gram mąki
  • 100 gram cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 160 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 150 gram borówek świeżych lub mrożonych
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grutkowate. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy wysokości. Na wierzch każdego muffinka wsypujemy pełną łyżkę borówek. Pieczemy  w temperaturze 180 st, ok 20-25 min (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego:)



17.07.2012

Tartaletki z kremem waniliowym



Składniki na ok 8 tartaletek (foremka o średnicy 10,5 cm)
Ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 gram zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zarabiamy ciasto. Schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki i nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 st na 10 min. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy następne 10 min,  aż babeczki zarumienią się na złoto. Studzimy. 

Krem waniliowy:
  • 500 ml mleka
  • 100 gram cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 gram masła
Z podanej ilości mleka, odlewamy 0,5 szklanki i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy chwilkę i studzimy. 
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń cały czas ucierając (masło z budyniem ucieram blenderem, dzięki czemu masa jest idealnie gładka i aksamitna).  Gotowym kremem napełniamy foremki i schładzamy.  Dekorujemy owocami.


Smacznego:)

16.07.2012

Tosty z pesto i mozzarellą



Tosty ponoć działają na niektórych mężczyzn jak dobry afrodyzjak więc polecam zaserwować je chłopakowi/mężowi na kolację ;)
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 3 jajka
  • ser mozzarella
  • pomidor
  • zielone pesto
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Jajka rozbijamy i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy do nich sól, pieprz. Pojedyncze kromki chleba panierujemy w jajku. Przygotowujemy patelnię na którą wylewamy oliwę z oliwek, a gdy oliwa się rozgrzeje układamy chleb.  Gdy chleb się delikatnie zarumieni wtedy obracamy go na druga stronę. Smarujemy go cienką warstwą pesto i układamy na nim plasterek mozzarelli oraz pomidora. Podajemy ciepłe !



Smacznego !