29.09.2012

Sałatka z papryki na zimę



Ta sałatka gości u nas już od kilku sezonów. Szczerze mogę ją polecić bo jest przepyszna. Można ją wykorzystać do sosu, lecza, świetnie smakuje z ryżem i kurczakiem ale u nas często jest dodatkiem do pokrojonej w półksiężyce i podsmażonej kiełbaski :)
  • 4 kg papryki
  • 10 średniej wielkości cebul
  • 1 główka czosnku
  • 3 duże butelki keczupu (2 łagodne, 1 pikantna)
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Do garnka wlewamy olej, ocet, keczup, cukier i sól. Zagotowujemy ciągle mieszając. Wrzucamy paprykę, czosnek, cebulę i gotujemy ok 10 min. Na koniec dodajemy pietruszkę. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. 

Smacznego:)



6 komentarzy:

  1. Do ryżu z kurczakiem jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam
    rewelacja
    dzisiaj zrobiłam z połowy porcji wyszły 3 słoiki po 0,5l
    nawet na ciepło jest dobra :)
    a co dopiero jak się przegryzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam bardzo dużo żółtej papryki, czy moze ona być do tej sałatki? A może zaproponuje mi Pani coś jeszcze innego. Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć żółtej papryki. Ja w tym roku do tej sałatki użyłam pół na pół żółtej i czerwonej. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. najlepiej jak jest roznokolorowa wtedy ladnie wyglada!!!!

      Usuń